Starte nettbutikk med to tomme hender

I dag kan alle starte nettbutikk. Alt du trenger er en ide om hva du ønsker å selge, og en datamaskin med tilgang til internett.

Starte nettbutikk

Starte nettbutikk: Aldri før har det vært så enkelt og så billig å starte en butikk på internett.

21. november 2024 av StarteNettbutikk / Starte bedrift

Det har aldri vært enklere å starte enn nettbutikk enn i dag. Det er ikke så mye du må gjøre for å komme i gang, men vi har laget en plan for deg som kan føre deg rett til stor suksess med din egen nettbutikk.

Start nettbutikk med pangstart

Her skal du få selve oppskriften på hvordan du lykkes med din egen nettbutikk. En enkel med effektiv skritt for skritt plan, helt gratis. Da begynner vi...

  1. Alt starter med en idé. Du har sikkert tenkt på hva du ønsker å selge. Det kan være en bred samling av produkter: slik som klær; kosmetikk; elektronikk; eller nisje: slik som tilbehør til mobiltelefoner; blekkpatroner; dykkerutstyr. I tillegg har du kanskje en mening om hvorfor folk skal handle akkurat hos deg: For eksempel, fordi du er... billigst; tilbyr eksklusiv kvalitet; rask levering; eller gratis frakt. Dette er din idé.
  2. Fra idé til forretningside. Det neste du gjør er å formulere forretningsideen din. Hvis en gründer har en idé om å selge bra dykkerutstyr over internett, kan han etter litt refleksjon ha kommet frem til følgende forretningside: "Vi skal via vår nettbutikk tilby rask levering av dykkerutstyr av høy kvalitet til det norske markedet." En forretningside trenger ikke være mer komplisert enn det.
  3. En visjon har du kanskje også allerede. Gründeren med dykkerbutikken nevnt over tenkte kanskje: "Vi skal bli Norges ledende nettbutikk med salg av dykkerutstyr på internett.". Det kan være vanskelig å begrunne mål for tallfestet omsetning og resultat før man har iverksatt driften og fått en følelse med markedet, så dette kommer gjerne senere.
  4. Et firmanavn. Hva skal bedriften hete? Dette spørsmålet er like tidkrevende som "hva skal barnet hete?". Med andre ord, noen kommer på et navn med en gang, andre dveler i måneder før de har funnet et navn. Finn et navn som skiller seg ut i mengden, og gjerne ett som beskriver bedriften din eller gir assosiasjoner, for eksempel kan dykker-gründeren kalle bedriften sin for "Dypvann Shop".
  5. Registrere din bedrift. Det tilkommer noen gebyrer hvis du skal registrere deg i foretaksregisteret, noe du nødvendigvis må gjøre hvis du skal drive med varehandel. Registrering av enkeltpersonsforetak er gratis, mens registrering av aksjeselskap koster fra 10.000 samt obligatorisk aksjekapital på minimum 100.000. Alternativt kan du starte et NUF (norsk registrert utenlandsk foretak) med et tilhørende Limited Company registrert i Storbritannia og det koster rundt 5.000 og ingen krav til aksjekapital. For NUF bør du nok hente inn hjelp fra advokatbyrå eller firma som spesialiserer seg på dette, men pass på: Firma som hjelper bedrifter med NUF registrering har fått et dårlig rykte og kvaliteten på tjenestene er ikke alltid like god.
  6. Domene og webhotell. Så snart du har fått registrert en bedrift har du rettigheter til å registrere et domene under .no, for eksempel dypvann-shop.no. Din nettbutikk må ha et domene og et webhotell for å i det hele tatt kunne eksistere. Les mer om domene og webhotell her.
  7. Varemerkebeskyttelse er et alternativ til deg som ønsker å beskytte særegne merker, slik som logo eller grafisk profil. Les mer om hvordan du kan registrere et varemerke på Patentstyrets nettside. I tillegg er nettsiden Navnesøk et nyttig hjelpemiddel som gjør det enkelt å sjekke om et navn du ønsker deg er opptatt eller i konflikt med navn som allerede er registrert, enten det er domenenavn, foretaksnavn eller varemerker.
  8. Utvikle nettbutikken. Dette er en enkel sak dersom du får noen andre til å gjøre det, men dessverre også unødvendig kostbart. Med et minimum av kunnskap kan du faktisk utvikle din egen nettbutikk. Vi har detaljert informasjon om å utvikle nettbutikk.
  9. Markedsføre nettbutikken. Trafikk til nettbutikken, kaller vi det på "fagspråket". Du må drive trafikk til nettbutikken din, altså få potensielle kunder til å besøke din nettbutikk. Hvordan gjør du det? Les mer om det i vår artikkel om kunder, SEO og trafikk.
  10. Drift av nettbutikken. Samtidig med kontinuerlig markedsføring av nettbutikken må du også drifte butikken. Utsendelse av bestillinger, administrasjon av varelager, bestilling av nye varer osv.
  11. Dropshipping er et alternativ for deg som ikke ønsker eget varelager: Det gir mindre risiko og kan ofte være et knallbra alternativ for mange mindre nettbutikker. Hvis dette er noe for deg kan du lese våre tips om dropshipping.