Domene og webhotell for nettbutikk

Et domene og webhotell er helt nødvendig for å ha en nettbutikk. Eksempel på domene til nettbutikk er komplett.no, og webhotellet er en tjeneste der selve filene til nettbutikken din blir lagret. Her får du noen tips om billigste domene og webhotell.

domene webhotell nettbutikk billigste

Webhotell og domene: Å drive en nettbutikk uten webhotell og domene er like umulig som å drive en fysisk butikk uten en fysisk plassering. Bildet viser et rom med servere, og tjenestene som leveres her er det vi kaller et webhotell.

18. april 2024 av Starte nettbutikk / Domene + webhotell

For deg som vet hva et domene og webhotell er, kan du hoppe over denne seksjonen, du finner tips om billige tjenester litt lenger ned.

Anbefalt tjeneste for domene og webhotell

Hostinger anbefales til alle som skal kjøpe domene og/eller webhotell.

De er rimelige, men kanskje viktigere så har de overlegen kvalitet på serverne sine. Vil du ha minst mulig problemer og at dine nettsider skal vises så raskt som mulig, så kan du ikke ta feil om du velger denne leverandøren av webhotell.

Guide til domene og webhotell

Hva er et domene?

Et domenenavn er en unik, hierarkisk oppbygget navnestreng som benyttes til adressering på Internett. All kommunikasjon på Internet foregår ved hjelp av ip-adresser. Ip-adressen til wikipedia er «145.97.39.155», men domenenavnet no.wikipedia.org er lettere å huske, og dette er noe av hensikten med domenenavn. Det finnes egne DNS-servere som oversetter domenenavn til ip-adresser. Disse trenger brukere normalt ikke bry seg om. Serverne oversetter tekststrengen (internettadressen) som skrives i adressefeltet på nettleseren til en ip-adresse, og sender denne tilbake til maskinen som brukes. Deretter spør maskinen den rette tjeneren (serveren) for oss (kilde: Wikipedia).

Eksempler på domener til nettbutikker:

  • komplett.no
  • elkjøp.no
  • lefdal.com

Når du skal kjøpe et domene må du gjøre dette via en registrar. Se lenger ned på denne siden for tips om hvor du får de beste og billigste løsningene.

Hva er et webhotell?

Et webhotell er en tjeneste du MÅ ha for å starte nettbutikk. På samme måte som at du ikke kan starte nettbutikk uten ditt eget domene, så kan du heller ikke starte nettbutikk uten et webhotell.

Webhotellet er plassen du "legger ut nettbutikken din", altså der du legger ut selve datafilene som kreves for at nettbutikken din skal fungere.

Webhotell kalles også for "hosting" eller noen ganger "server hosting". Dette fordi det er webhotellet som er vert ("host") til din nettbutikk.

Hvilket domenenavn skal jeg bruke?

Valg av domenenavn trenger ikke være en tidkrevende prosess. Det er to utgangspunkt her: for deg som allerede har et navn til nettbutikken, og for deg som ikke har et navn til butikken din ennå.

Har du et navn til din nettbutikk er det grunn til å bruke dette navnet på domenet ditt også. Eksempel: Du har bestemt at butikken skal hete "Rafinkel". Du kan da kjøpe domene "rafinkel.com" eller "rafinkel.no" hvis det er ledig.

Bestille domene og webhotell

Det du må gjøre nå er å bestille domenet og webhotellet til nettbutikken din.

Den enkleste måten å bestille domener og webhotell er å bestille begge deler hos samme aktør. Det er mulig å bestille domene hos ett firma og webhotell tjenesten hos et annet firma, men det er lite hensiktsmessig og skaper mye teknisk ekstraarbeid for deg.

Det anbefales derfor at du bestiller domene og webhotell fra samme leverandør.

Finn billigste domene og webhotell

Til slutt noen tips om de billigste norske og utenlandske tjenester som tilbyr webhotell og domene.

Dersom du skal starte en nettbutikk på et .no domene, må du eie et norsk firma, for eksempel et aksjeselskap eller et enkeltpersonsforetak som er registrert i Brønnøysundregisteret.

I såfall kan du prøve webhotell med støtte for nettbutikker fra Hostinger. Dette er et utmerket valg av webhotell for den som skal drive nettbutikk.

Se også denne oversikten over billige norske webhotell og domenetjenester.