Slik registrerer du din bedrift

Det er ganske enkelt å registrere en bedrift, men mange bruker unødvendig tid på å finne ut det mest elementære. Her finner du informasjon om selve registreringsprosessen av et firma.

registrere bedrift registreringsprosessen

Registreringsprosessen er som regel enkel, men mange som skal starte nettbutikk kaster bort unødvendig mye tid på å finne ut de få praktiske detaljene som blir nevnt i denne artikkelen.

15. juli 2024 av Starte nettbutikk / Starte bedrift

Når du skal starte en nettbutikk må du registrere egen bedrift. Unntaket er hvis planen er å selge dine hjemmestrikkede sokker, og omsetningen forventes til noen få hundrelapper, og du ikke vil ha nettbutikken på et NO domene, det kan da bli sett på som hobbyinntekt, men så var kanskje ikke dette din plan?

Velg firmanavn først: Det første du må gjøre er å finne et navnt til bedriften. Helst et navn som er lett å huske og som er ledig på et NO domene, og som har det samme navnet som nettbutikken din (hvis du bare skal ha én nettbutikk).

Deretter, velg selskapsform: Vi har allerede skrevet om alternativene for selskapsformer, så det gjentar vi ikke her.

Registreringsprosessen

Vi har tidligere konkludert med at de tre mest aktuelle selskapsformene for nettbutikker er NUF (norsk registrert utenlandsk foretak), EPS (enkeltpersonsforetak) og AS (aksjeselskap).

Slik gjør du det:

Registrere et NUF med hjelp: Etter omtaler fra internett ser det ut til at mange bedriftseiere som har valgt denne selskapsformen har benyttet seg av advokatfirmaer. Vi verken anbefaler eller fraråder bestemte firma, men vær oppmerksom på at det eksisterer aktører i denne bransjen som har et svært dårlig rykte. Det finnes en del useriøse selskaper som tilbyr hjelp med registrering, noen er billige og andre er dyre, men uansett pris på tjenester så gjelder det å være påpasselig. Lytt til hva andre bedriftseiere sier. Søk på internett og bemerk deg både positive og negative omtaler av selskapet fra andre NUF bedriftseiere.

Registrere NUF på egenhånd: Det kan være krevende å sette seg inn i regelverket på egenhånd. Et NUF forutsetter at du har forstått både nasjonale regler og reglene i landet der morselskapet skal registreres. Ikke gjennomgå en NUF-registrering på egenhånd, med mindre du har kjennskap til de gjeldende regelverk, eventuelt ønsker å bruke tid og ressurser på å lære deg alle lovene. Det er med god grunn mange benytter advokat og spesialiserte selskaper til denne prosessen, men skal du registrere ditt NUF med bistand bør du forsikre deg om at du velger en seriøs aktør.

Registrere AS eller enkeltpersonsforetak er enkelt og krever ingen assistanse. Du må registrere deg i Brønnøysundregisteret, du finner mer informasjon om registrering på brreg.no. Registrering kan du gjøre selv via Altinn.no, hvor du fyller ut en samordnet registreringsmelding, og du er i gang.

Det behøver ikke være vanskelig å registrere et selskap, men som du ser er det enkelte utfordringer med visse selskapsformer. Bruk derfor god tid på å bestemme deg for hvilken selskapsform du ønsker å benytte. Det er mulig å endre dette senere, men det kan være en krevende og ikke minst unødvendig prosess.