Reklame: Hvor skal du annonsere?

Hvor skal du annonsere? Det finnes mange muligheter for deg som vil skape bevissthet rundt nettbutikken din. Her er noen tips til hvor du bør kjøpe reklame.

reklame annonsere annonsering

Annonsering er viktig for at butikken din skal være synlig i markedet. Et godt tips er å annonsere der hvor potensielle kunder ser dine annonser.

15. juni 2024 av Starte nettbutikk / Markedsføring

Når du har fått registrert din nettbutikk, med firmanavn i Brønnøysund vil du oppleve at telefonselgere kontakter deg, og du vil få daglige tilbud du ikke trenger på e-post. Flere av tilbudene dreier seg om å få kjøpt "billig" reklameplass i kataloger på nett.

Det hjelper ikke engang å reservere seg mot slik reklame, for du som privatperson og din bedrift har ikke samme rettigheter. Du vil bli kontaktet, ikke som privatperson, men som bedriftseier. Det beste er å ignorere disse tilbudene og heller på eget initiativ finne hvilke tjenester du har behov for å kjøpe.

Søketjenester

Mange som driver nettbutikk glemmer at den viktigste trafikk-kilden på internett er søkemotorer. Dette er tjenester som Google søk, Yahoo, Bing og Kvasir.

Det som imidlertid tar tid og som krever hardt arbeid, er å få bra plasseringer i søkemotorene. Har du en nettbutikk hvor du selger du f.eks brudekjoler vil det kunne bety en mangedobling i omsetningen dersom du ligger blant de 5 øverste resultatene i Google søk. Derfor er det utrolig viktig å tilpasse nettbutikken sin til søketjenester.

Bruk en submitter! Det første du må gjøre er å få lagt inn nettbutikken din i så mange søketjenester på nett som mulig. For å spare tid anbefaler vi at du bruker en submitter. Den beste submitteren på markedet er dette søkemotor-programmet som vil indeksere (legge inn) alle sider og undersider på nettbutikken din i søkemotorene, såvel som å hjelpe deg med å gi bedre plasseringer i Google og andre søkemotorer når dine kunder søker etter dine produkter. Det er en liten investering som man absolutt bør ta seg råd til (andre alternativer som betal-per-klikk annonsering og katalogtjenester er til sammenligning mye, mye dyrere). Nettbutikken din blir da sendt inn til over 500 søketjenester. Dette sparer du utrolig mye tid på, og du kan fort oppleve en mangedobling av trafikken etter at du har brukt denne tjenesten.

Prøv SEO-programmet som øker trafikken til nettsiden / nettbutikken din

Nettbutikk oversikter

Det finnes mange nettbutikk-oversikter du også kan legge inn nettbutikken din i. Mange av disse koster penger, eller gir deg verdiløse linker (teknisk: forde de bruker rel=nofollow som medfører at søkemotorer ikke plukker opp linken din).

Tips: Legg inn nettbutikken din gratis på sider som ikke krever betaling for å presentere din nettbutikk.

Annonsere i kataloger

Det er noen ganger smart å annonsere i kataloger, andre ganger er det bortkastet penger. Det kommer an på både om katalogen du annonserer i blir brukt av dine potensielle kunder, og om du får valuta for pengene der du annonserer.

Å annonsere i internettkataloger er i mange tilfeller bortkastet penger, men man må selvsagt gjøre selvstendige undersøkelser og vurdere hva som er lønnsomt for sin nettbutikk. Mange vil si det er bortkastet å betale titalls tusen kroner for en oppføring i en telefonkatalog eller bedriftskatalog. I den moderne internett-verden kan disse pengene heller brukes bedre på andre måter, for eksempel ved å bli frontet av influencere, kjøpe annonser i Google AdWords, betale skribenter for å skrive gjesteposter i relevante blogger, og så videre.

Alt du hører fra selgere som ønsker å selge deg plasseringer i kataloger på internett bør du være svært kritisk til, men det finnes unntak. Noen kataloger kan tilby gratis plasseringer, og disse kan ha en verdi for trafikk til nettbutikken.

Annonsere på Google AdWords

Google AdWords og tilsvarende måter å annonsere på har blitt svært populært. Yahoo har en lignende tjeneste, men langt mindre utbredt i Norge. Det finnes også Norske alternativer, men vi vil anbefale å bruke kun Google AdWords når det gjelder PPC (Pay Per Click) annonsering.

Her betaler du for hvert "klikk". Når noen klikker på din annonse vil du få 1 besøk, og dette "klikket" må du betale for. Alle kunder som bare ser annonsen din, og som ikke klikker, må du ikke betale for, og det er nesten gratis markedsføring.

Annonserer du via Google AdWords, vil du dukke opp i annonser ved søkeresultater fra Google, og du vil kunne dukke opp på andres nettsider der Google annonser vises. Du kan også velge om du kun vil vises i søkeresultater, på andre nettsider, eller begge deler. Videre er det mange alternativer.

Annonsere på andre nettsider

Du kan annonsere på andre nettsider uten å bruke Google AdWords eller tilsvarende tjenester. I såfall må du selv kontakte det nettstedet du ønsker å annonsere på, og du vil få et prisforslag.

Dette anbefaler vi kun viderekomne til å gjøre, ettersom det kan være vanskelig å måle konvertering og å finne gode sider å annonsere på. Etablerte sider som vg.no, dagbladet.no, sol.no og startsiden.no er sider hvor det er mye trafikk, og hvis du målretter dine annonser kan du få uttelling her.

Annonsering offline

Du kan annonsere i aviser, TV, radio, billboards. Dette koster penger, og det er vanskelig å måle effekten av annonseringen. På internett har du full oversikt hvor brukerene dine kommer fra, men det har du ikke i offline annonseringskampanjer.

Det finnes dog et unntak, du kan måle effekt av offline annonsering også. La oss si du eier nettbutikken ferieprodukter.no. Du kan da kjøre en TV-REKLAME på et nytt domene du registrerer, for eksempel sommerferieprodukter.no. Mesteparten av trafikken du får inn direkte til dette nye domenet kan du da anta kommer som et resultat av annonsering på TV. Du kan gjøre det samme med subfoldere på eksisterende domene, for eksempel ved å referere til "ferieprodukter.no/sommer" i din annonsering, men det blir litt mer komplisert å huske for kunden.

Du kan også gjøre markedsføringsstunt som å dele ut gjenstander (penner, caps, t-skjorter...) med henvisning til din nettbutikk. Sponse arrangement er også et alternativ til mer tradisjonell markedsføring i media.

Annonsering i sosiale medier

Tilstedeværelse i sosiale medier som Facebook og Twitter kan gjerne være en del av markedsføringsstrategien til enhver nettbutikk.

Annonsering i sosiale medier bør imidlertid ikke det første du tenker på, da det vil gi mye større uttelling å begynne med enkel søkeoptimalisering - spesielt det å legge inn nettbutikken din i søkemotorene ved bruke av submittere kan gi stor uttelling (se tips om søketjenester lenger opp på siden). Det å legge inn nettbutikken din i kataloger som har oversikter over nettbutikker er også lurt å gjøre helt i begynnelsen (se overnevnte tips om nettbutikk kataloger).