Hvordan tjene penger (på nettbutikk)

Det finnes mange gode grunner til å starte nettbutikk, men muligheten til å tjene penger er nok viktig motivasjon for mange. Drømmen om å skape sitt eget levebrød og en vellykket bedrift appelerer til mange gründere. Så, hvordan kan du tjene penger på din nettbutikk?

tjene penger hvordan nettbutikk bedrift

Tjene penger kan du ikke gjøre før du gjør to ting. For det første: du må få besøkende til din nettbutikk, og for det andre: du må overbevise kunden om å kjøpe noe i butikken din.

15. juli 2024 av Starte nettbutikk / Tjene penger

Det å tjene penger på internett og i den fysiske verden har en rekke ulikheter, men det er nok likevel flere fellestrekk.

Lettere å tjene penger på internett?

På mange måter er det enklere å drive en nettbutikk enn en fysisk butikk. Du har ikke den samme risikoen, fordi du har ingen kontrakter på leie av lokale, og kostnader og utgifter i tilknytning til butikkens lokale har du heller ikke. Ja, du har kanskje et lager (varelager) og et kontor, men selve butikken er jo nettbutikken. Og i nettbutikken trenger du ikke skifte noen lyspærer, leie inn securitas vakter, betale for vask og rengjøring osv.

Det tilkommer riktig nok andre kostnader, slik som utgifter til domene og webhotell, og eventuelt til utvikling av nettbutikken, men da snakker vi brøkdeler i forhold til det å drive fysisk butikk.

På mange måter er det nok lettere å tjene penger på internett, men ting går ikke av seg selv her heller, i hvert fall ikke i starten. Etter hvert kan du automatisere mange prosesser i nettbutikken, og blir du vellykket kan du sette bort pakking og utsendelse av varer, drift av nettbutikken, osv.

Det er kunder du skal tjene penger på

En utfordring på internett, såvel som i fysiske butikker er å skaffe seg kunder. Ingen butikk er tjent med de som bare kikker: "Er det noe jeg kan hjelpe deg med?" spør du. "Nei, jeg bare kikker", sier den besøkende og forsvinner etter hvert ut døren.

Du tjener penger på kunder som kjøper det du selger, enten du driver nettbutikk eller fysisk butikk.

I tillegg må du selge noe som du kan få fortjeneste på, altså noe som er lønnsomt å selge. For at noe skal være lønnsomt å selge må du ta med i betraktning alle dine utgifter, i forhold til det du tjener på å selge varene.

Spørsmålet: "Hvordan tjene penger" leder til andre viktige spørsmål:

  • Hvordan skal jeg få potensielle kunder til å besøke nettopp min nettbutikk?
  • Hvordan kan jeg gjøre besøkende til betalende kunder?
  • Hvordan kan jeg selge mine varer med fortjeneste?

Disse spørsmålene har mange svar, og ingen fasit. Det kommer rett og slett an på hva du selger. Svarene her er nok ulike for hver enkel nettbutikk, men visse fellestrekk finnes.

Overbevise besøkende til å bli betalende kunder

Markedsføring handler om å overbevise. Markedsføring er ikke bare reklame i TV, radio, på banner-annonser på internett osv. Markedsføring er også det som vises på nettbutikken din.

Du kan ansette verdens mest profesjonelle reklamebyrå til å lage annonser og reklame-snutter for deg, men hvis nettbutikken ikke overbeviser kunden om å "Legge i handlekurven" så er du dømt til å mislykkes.

God markedsføring handler ikke om å manipulere, men å markere seg. Det handler ikke om å villede, men å veilede. Den beste måten å selge noe på, mener vi, er å være ærlig og veilede kunden til å selv ta en god avgjørelse som han vil være fornøyd med også etter at kjøpet er gjennomført.

Som eier av nettbutikk bør du derfor finne en strategi på å hjelpe kunden til å gjøre et godt kjøp. Et godt kjøp handler ikke bare om at kunden skal være fornøyd de første minuttene, eller de første ukene, etter at handelen er i boks. Et godt kjøp er når kunden er fornøyd med handelen så lenge han bruker eller eier produktet.

Er det noe de fleste kunder hater, så er det opplevelsen av å bli forsøkt overtalt til å kjøpe noe av en selger som kun er opptatt av å selge, og som ikke interesserer seg for kundens faktiske behov.

Vær fokusert på hvordan du kan hjelpe kunden med å gjennomføre et godt kjøp. På den måten kan du overbevise uten å bruke ondskapsfull manipulasjon eller uetiske markedsføringsteknikker.

Ærlighet varer lengre enn du tror. Gjør ting på den ærlige måten: Veilede kundene dine (ikke villede slik som mange nettbutikker driver med) og du skaper vinn-vinn situasjoner. Dette gir deg verdier langt utover det du kanskje kan se for deg: Kunden kommer tilbake for å kjøpe mer hos deg senere, og kanskje anbefaler han din nettbutikk til venner og bekjente. Finn en balanse mellom god service og lønnsomhet.

Uten kunder, ingen penger

Hvis du vil tjene penger på internett må du ha mer enn bare en god nettbutikk som hjelper kunden å gjennomføre et godt kjøp. Kan du gjette hva det er?

En butikk uten besøkende har ingen verdi. Du må få potensielle kunder til å besøke nettbutikken din. Hvis du ikke har kunder, hjelper det ikke at du har en nettbutikk som er lagt opp til å overbevise.

Kunsten å skape trafikk til nettbutikken er et kapittel i seg selv. Vi anbefaler at du leser om hvordan du får besøkende til din nettbutikk.