Betalingsløsninger til din nettbutikk

For å tjene penger på din nettbutikk må du ha en fullgod betalingsløsning for å ta imot penger som dine kunder kan benytte seg av. Her finnes det mange alternativer.

betalingsløsninger betaling nettbutikk

Hvordan skal kunden betale? Det finnes mange måter å ta imot betaling fra dine kunder på, og de vanligste er kredittkort, faktura, postoppkrav, bankoverføring og samt PayPal og lignende tjenester.

15. juni 2024 av Starte nettbutikk / Betaling

Mest aktuelle betalingsløsninger er:

  • Bankoverføring
  • Postoppkrav
  • Faktura
  • Kredittkort
  • Andre betalingsløsninger

Bankoverføring til din bankkonto vil bli tungvindt for både deg og kunden i forhold til enklere betalingsløsninger. Fordelen er mest at du unngår fordyrende mellomledd, men det er likevel ikke sikkert det lønner seg ettersom mange kunder foretrekker andre betalingsløsninger. Du kan ta bankoverføring som forskuddsbetaling, eller eventuelt sende varene først og be om penger etterpå, førstnevnte er nok best med tanke på å inndrive pengene som kunden skylder deg.

Postoppkrav har en stor fordel for skeptiske kunder, ettersom de ikke betaler før pakken er kommet på postkontoret. De aller mest skeptiske kundene vil nok helst ønske en faktura. Postoppkrav har en noe varierende pris, men koster under hundrelappen.

Faktura gebyr i forsendelsen (sammen med varene) gir den fordelen at kunden kan se, ta og føle på, og prøve produktet før de betaler til deg. Faktura betaling er ettertraktet blant mange kunder, men gjør det ofte vanskeligere for deg, og noen kunder kan unnlate å betale eller svinlde deg dersom du har dette tilbudet. En fordel her er at det ikke er noen fordyrende mellomledd mellom deg og kunden, med unntak av bankens gebyrer for faktura betaling for kundens del, og kanskje også for deg dersom kunden sender deg sjekk (ja, noen nettshoppere noen lever faktisk fortsatt i "gamle dager").

Kredittkort (VISA, Mastercard, og andre typer kredittkort) er en foretrukket betalingsmåte for mange som handler på internett, og du bør ha tilbud om denne betalingsløsningen dersom du tar dine kunder seriøst. Det er enkelt for både deg og kunden, men du må være sikker på at betalingsløsningen fungerer 100% før du tilbyr dette alternativet. Du må tenke på sikkerhet (hackere kan for eksempel stjele dine kunders kredittkort-opplysninger dersom det er sikkerhetsmessige svakheter ved nettbutikken).

Andre betalingsløsninger som PayPal er også en mulighet, og vil være attraktivt for mange kunder som handler i nettbutikker. De alle fleste norske nettbutikker benytter også Klarna som del av sin betalingsløsning, eller eneste betalingsløsning. En annen betalingsløsning som også er ganske populær er Stripe, men fortsatt ikke så utbredt i Norge. Det finnes enda flere, men dette er de mest aktuelle. Det er enkelt å registrere en konto hos disse, men pass på: det tilkommer gebyrer og for noen kan det bli dyrt i lengden. Likevel er det viktig å etterkomme kundes behov, lytt og vurder dersom flere av dine kunder helst ønsker å betale via PayPal eller tilsvarende tjenester.

Kontant betaling ved henting er et flott alternativ, dersom du har mulighet til det. Hvis du er i geografisk nærhet til kundene dine velger du kanskje å ikke sende eller bringe varene, men heller be kunden om å hente varene selv. Sparte kostnader for både deg og kunden. Du må gå med pengene i banken selv, men kanskje ikke den store jobben det heller.

La kunden velge betalingsløsning selv: Kunden selv bør få bestemme hvordan han skal betale, så dersom du ønsker fornøyde kunder bør du få på plass så mange betalingsmuligheter som mulig (men prøv å gjøre det oversiktlig slik at du ikke forvirrer kunden).

Implementering av betalingsløsning

Faktura og postoppkrav er enkelt å "implementere". Hvis du skal ta imot penger på etterskudd i form av faktura er saken grei, da sender du bare med faktura i forsendelsen. Postoppkrav er også en enkel sak, dette ordner du for eksempel i samråd med Posten.

PayPal betaling eller tilsvarende er heller ingen vanskelig sak, det fremgår på nettsidene deres hvordan du implementerer dette, og du vil som regel få brukbar assistanse. De tar gjerne prosenter på salget pluss noen gebyrer.

Kredittkort betaling kan være noe mer vrient å implementere. Du får mulighet til å benytte kredittkort betaling hvis du benytter deg av PayPal, men det er grunner til at de fleste store nettbutikker ikke tilbyr kredittkortbetaling via PayPal (gebyrer, usikkerhet, ingen renter på PayPal konto, osv). For mindre nettbutikker med lavere omsetning er det likevel en mulighet som kan lønne seg. Google Checkout kan du også kikke nærmere på.

Implementering av kredittkort betaling kan du ordne selv med banken, det er ressurskrevende arbeid og det er nok bedre å benytte seg av et mellomledd. Her er de mest aktuelle norske alternativene Nets. Sjekk ut prisene selv hos disse og finn ut hva som lønner seg for deg og din nettbutikk.